Mediáció

Mi a mediáció?


A mediáció (magyarul közvetítés) alternatív konfliktuskezelési módszer, amelyben egy külső, a vitában nem érintett, semleges személy segít a feleknek megállapodásra jutni.

A mediáció egyébként ősi módszer: mindig is voltak olyan személyek, akikhez bizalommal fordultak a közösség tagjai, ha maguk nem tudták rendezni konfliktusukat. Európa pár évtizede újra felfedezte és egyre szélesebb körben alkalmazza a módszert permegelőzési, perhelyettesítési szándékkal.

Alternatív, mert az általánosabb, éles érdek- és nézet-ütköztető vita-eljárás helyett kevesebb feszültséggel járó, gyorsabb, fájdalommentesebb – és nem utolsósorban olcsóbb – egyeztető folyamattal juthatnak a felek mindkét oldal számára kielégítő megoldáshoz. A témákat a konfliktusban érintettek hozzák, a döntés is az övék. A tárgyalás írásbeli megállapodással végződik, és akkor jó, ha mindkét fél nyertesként áll fel az asztaltól.

Ki a mediátor, és mi a feladata?

A mediátor olyan szakember, aki akkreditált képzésen tanulta a mediációs módszer elveit és protokollját. Olyan semleges, azaz a vitában nem érintett harmadik fél, aki szaktudásával és emberi tulajdonságaival segít a feleknek megállapodásra jutni. Ő vezeti a tárgyalást, mindkét fél számára elegendő megnyilvánulási teret biztosít, a múlt eseményei helyett a jelenlegi problémákra és azok jövőbeli megoldására irányítja a figyelmet.

Miért van rá szükség a mediációra? Miért ajánlom?

Feszült társadalmi helyzetben élünk, amelyben minden területen – a közéletben, a gazdaságban, a munkában és a családokban is - egyre gyakoribbak a konfliktusok. Indulatoktól terhes légkörben élünk nap mint nap, érzelmi kapcsolatainkra, családi kötődéseinkre nagyobb szükségünk lenne, mint bármikor. De azt látjuk, hogy a párkapcsolatok is egyre sérülékenyebbek, a családi konfliktusok éleződnek, a válások száma nő, a gyermekek sérülnek

A mediáció közvetlen haszna, az adott konfliktus békés megoldása mellett új vitarendezési stílusra is tanít: hogyan kell az érdekeinket kifejezni, hogyan kell úgy egyezkedni, hogy a másiknak is jó legyen a megoldás, hogy minden fél számára megérje az önként vállalt megállapodás betartása.

A mediáció talán legfontosabb „mellékhatása” az, hogy nem rombolja a vitában érintett felek kapcsolatát, hanem ellenkezőleg: javítja, ezáltal lehetőséget teremt a későbbi együttműködésre is. (Ez pedig pl. családi konfliktusok esetén nélkülözhetetlen, legyen szó akár elvált szülőkről is…)

Jelentkezés:

Ha családi konfliktusokkal küzd vagy a békés válást fontolgatja, és a program felkeltette figyelmét, akkor keressen fel!
Jelentkezni az e-mail címemen vagy telefonon lehet.

Teljes részletességgel a mediációról itt olvashat!